Postzegels 2013 Nieuws
Bron:Bpost

Postzegels 2013

6 november 2012

Postzegels 2013: geavanceerde technologie & creatieve vormgeving

Vandaag presenteerde bpost de postzegeluitgiften van 2013. De nieuwe collectie bevat onder andere creatieve staaltjes van vormgeving en technologische innovatie: van postzegels die reflecteren of temperatuurgevoelig zijn tot zegels die naar chocolade ruiken en smaken.

Vandaag werd de postzegelcollectie voor 2013 voorgesteld. bpost gebruikt voor zijn zegels state-of-the art-technologie. Het resultaat is een vernieuwende collectie, met een evenwichtige mix van traditie en moderniteit.

De postzegels over verkeersveiligheid zijn gedrukt met “Glow in the Dark”-inkt die in het donker reflecteert. In maart dit jaar lanceerde het Belgisch Instituut voor de verkeersveiligheid een tekenwedstrijd waarbij iedereen haar of zijn ideale, verkeersveilige weg kon uittekenen. De Vijf winnende tekeningen vormen nu het gezicht van de zegels.

In 2013 bestaat het KMI 100 jaar en bpost viert dit met vijf postzegels gedrukt met temperatuursgevoelige inkt. Deze inktlaag maakt plaats voor de onderliggende tekening als het warmer wordt.

De postzegeluitgifte rond de Belgische Chocolade krijgen zowel een geur- als een smaaklaagje, waardoor ze niet enkel naar chocolade ruiken maar ook smaken.

Naast de technologische hoogstandjes werd er ook gekozen voor een vernieuwende vormgeving. Zo maakte Marijke Meersman sprekende, originele tekeningen voor de zegels rond sprookjesfiguren. Jan De Maesschalk gaf het thema ‘Opera’ weer in hedendaagse schilderkunst. In de reeks ‘Markten’ viel de keuze dit jaar op Doornik en werd er gekozen voor een origineel formaat. In plaats van het normale rechthoekige blaadje, wordt de Markt van Doornik panoramisch weergegeven op een smal blaadje.

Op vrijdag 13 september 2013 gaat bpost in tegen alle onheilsprofeten en wenst het met vijf, door Tom Hautekiet ontworpen, kleurrijke zegels ‘Good luck’.

Johnny Thijs, ceo van bpost verklaart: “bpost gebruikt voor zijn zegels de nieuwste technologieën. Ons bedrijf volgt de nieuwste evoluties in de technologische wereld op de voet. Sinds dit jaar dragen onze zegels ook het FSC-label en zijn ze dus volledig ecovriendelijk. We zijn op dit vlak nummer één in de wereld van de postoperatoren. Ook op die manier bewijzen we onze moderniteit en zin voor vernieuwing.

Hierbij de lijst van alle uitgiftes die voorzien zijn in het jaar 2013:

21/01

Prinses Mathilde wordt 40 – Sprookjes – Kid Paddle (Jeugdfilatelie)

11/02

Verkeersveiligheid: Go for Zero - Bestelwagens van bpost (Europa)

25/03

100 jaar ‘Ronde van Vlaanderen’ – De Belgische chocolade

15/04

Théo Van Rysselberghe – 100 jaar 1ste luchtpostvlucht (Feest van de Postzegel)

13/05

200ste verjaardag Verdi & Wagner – Een verrassende kijk op wilde dieren

24/06

Koning Albert II, 20 jaar op de troon – 100 jaar KMI – Zomers vol muziek: Muziekfestivals

13/09

Vrijdag 13…2013: Gelukszegels – Henry Van de Velde, 150 jaar geleden geboren

28/10

Doornik: Grote Markt (Promotie van de Filatelie) – Museum (opnieuw) open – Het Internationale Rode Kruis bestaat anderhalve eeuw – Eindejaar 2013

Afbeeldingen van de postzegels zijn beschikbaar via: http://www.bpost.be/site/nl/postgroup/press/picturelibrary/index.html